De voorzitter van nu maakte van de Scharrelberg een fenomeen: 'Doe normaal, man!'

Zo sta je als jongetje langs het veld naar je vader te kijken en zo ben je voorzitter van BAS Voetbal. Herman Stegeman (54) is inmiddels al twee jaar actief in die rol, maar maakte al veel meer mee met de club. Van Biddinghuizen op televisiezender Al Jazeera tot het fenomeen Scharrelberg.
Foto: Linda Kromhout
Het is zo ergens rond 2007 als Herman Stegeman definitief hoofdtrainer wordt van BAS. In de jaren daarvoor is hij actief geweest bij het tweede en als interim-hoofdtrainer en niet zonder succes. Als hij in zijn tijd bij het tweede zijn spelers opdracht geeft om richting de Scharrelberg te gaan, kijken ze hem toch even raar aan. Schoorvoetend gaan ze die kant op, waar leider David Holewijn dan al een pad heeft gemaakt met de bosmaaier. De rest is geschiedenis.
 
 Als Stegeman zich vandaag de dag meldt als trainer, zoals in september nog even bij BAS 2, komt de Scharrelberg altijd weer naar boven. ,,Daar hebben mensen het nu nog over, ja. Dat was iets aparts, in zeven kikkersprongen moest je boven zijn. Ik weet dat Robby Bartels zei: 'doe normaal, man!' Gerjan Westerhof was er ook niet van gediend. Ze gingen wel. En natuurlijk was het niet grappig, maar het heeft ergens de groep gevormd", blikt Stegeman terug.
Tijdelijk bij het eerste
Na zijn periode als actief voetballer, die hij voornamelijk doorbrengt in het tweede, wordt Stegeman trainer. Hij loopt wederom jarenlang bij het tweede, totdat hij in het seizoen 2006-2007 ineens even hoofdtrainer is. Hij vervangt dan tijdelijk Rob Kramer en dat gaat goed. Of goed, uitstekend mag je wel zeggen. De eerste 7 wedstrijden leveren 21 punten op en zelfs een periodetitel. Voor het eerst in jaren wint BAS weer een prijs.

Het jaar daarna is Stegeman vanaf het begin hoofdtrainer, maar het blijft door omstandigheden bij een jaar. En daarna komt hij terug, verdwijnt hij weer en komt hij weer terug. In verschillende rollen, want blijkbaar kruipt bij Stegeman het bloed waar het niet gaan kan. ,,Ik weet niet wat dat is, je komt toch weer terug. Nu zitten we hier ook op zaterdag en is er geen voetbal. Dan denk je toch: wat is dit voor rotdag eigenlijk?"
Wie is de beste voetballer die je bij BAS zag?
Stegeman: "Ik heb er een tijdje over na moeten denken, maar dan kom ik uit bij Brahim Essaddouqi. Hij heeft er toch voor gezorgd dat zelfs Jorn Rommens met slidings ging proberen hem in stelling te brengen. Brahim was een soort ongeslepen diamant, die eigenlijk veel te weinig uit het voetbal heeft gehaald. Als hij in het eerste wel zijn kans had kunnen pakken, was hij misschien nog veel verder gekomen. Dat mocht helaas niet zo zijn."

Al Jazeera
Tussendoor is Stegeman - inmiddels al 46 jaar lid - onder andere ook nog betrokken bij de roemruchte feesten rond de EK's en WK's van het Nederlands elftal, waarmee ze het zelfs voor elkaar krijgen om de uitzending van Al Jazeera te halen. ,,Dat zijn voor mij toch wel de hoogtepunten, daar wordt ook nog steeds over gesproken. Uit het niets ontstaan tot aan live op Al Jazeera. Het moet niet gekker worden, haha."
 
Inmiddels is Stegeman alweer twee jaar terug, voor de zoveelste keer dus. Hij werd begin 2022 voorzitter van BAS, in een voor de club roerige periode. ,,Je wordt gevraagd. En toen dacht ik eigenlijk dat het voor de TC zou zijn. In het laatste gesprek zeiden ze: 'Nee Herman, we willen jou als voorzitter.' Toen heb ik goed na moeten denken, want het was inderdaad een turbulente periode."
Gezamenlijkheid
Hij gaat de uitdaging aan en die blijkt pittig. ,,Als je een nieuw team bij elkaar hebt en je moet oude, vastgeroeste gewoontes proberen een klein beetje te veranderen. Dat stuit wel eens op weerstand. Bij sommigen is dat inmiddels gelukt. De winst zit in de gezamenlijkheid. Kan ik nog ergens iets anders doen voor deze club dan alleen maar lid zijn of bier drinken en domme opmerkingen maken? Ik hoop dat we met de huidige bestuursleden de deur een beetje open hebben gezet. Het gezamenlijke moet terugkeren."

Tekst: Wouter Foppen
Deze website is gerealiseerd en gesponsord door Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat